Skador inom fotbollen

Fotboll är en sport som är väldigt stor, en sport som utövas av många, i alla åldersgrupper och i alla nivåer. Därför är det inte så konstigt att det även är ganska vanligt med skador inom denna sport. Framförallt skador på knän.

KnäskadaDe vanligaste fotbollsskadorna förekommer framförallt i åldrarna upp till 24 år och därefter brukar skadestatistiken plana ut. Lite oväntat så visar faktiskt studier att de flesta skadorna inträffar mellan åldrarna 14 till 16 år.

Som tidigare nämnts är det knäskadorna som är vanligast inom sporten samt fotledsskador. Ungefär hälften av alla knäskador är främre korsbandsskador där de flesta skadorna drabbar kvinnor. Det är även dessa skador som har den största handikapperioden, det vill säga den längsta återhämtningstiden. Skadan kan tyvärr leda till permanent handikapp om man har otur. Det är därför viktigt, vid en skada, att direkt söka hjälp och påbörja rehabilitering.

Ett bra alternativ att gå är att besöka en naprapat. En naprapat har stor kunskap om kroppens anatomi och funktion och har i de flesta fall stor erfarenhet av knäskador. Genom att tidigt besöka naprapaten kan du få hjälp med ledmobilisering samt hjälp hur du på bästa sätt ska lägga upp din rehabperiod. Bor du i Stockholmsområdet finns det ett stort utbud av utbildade naprapater anslutna till Naprapatlandslaget och de har stor erfarenhet inom just idrottsskador.

Det finns några faktorer som spelar stor roll i varför skadestatistiken är så stor inom fotbollen. Dessa är;

  • För kort uppvärmning så att kroppen inte hunnit bli varm.
  • Dåliga spelplaner.
  • Överrörlighet.

Vill du läsa mer ingående om just fotbollsskador kan du kolla på skadad.se.