Premier League

Nu när den svenska fotbollssäsongen är över undrar många Djurgårdare kanske vad de ska göra av sin överblivna tid. Svaret blir att börja följa Premier League istället.

fotboll på gräs

Premier League har alltid haft en stor plats i svenska fotbollshjärtan. Mycket beror det på att Tipsextra, som visades till 1995, länge var det enda sättet för svenska fotbollsfans att få se på fotboll även på vintern. Även om det numera visas fotboll från Italien, Frankrike och Spanien har den engelska förstadivisionen behållit sin popularitet. Mycket beroende på att Premier League enligt UEFA är den bästa serien i världen. Premier Leagues officiella hemsida hittar du här.

Tack vare lågprisbolagen har det blivit förhållandevis enkelt att ta sig till Storbritannien för att se matcherna på plats och fotbollsresor till Premier League-matcher har därför blivit en populär typ av weekendtrip. Numera trängs folk från hela Europa på läktarna tillsammans med engelsmännen. Eftersom ligan är populär kan det vara bra att redan nu boka biljetter om du planerar att se en match under våren. Det enklaste är om du köper ett fotbollspaket där både resa, matchbiljett och hotell ingår. Du kan hitta mer information om det här.

Spelupplägget

Premier League består av 20 lag som möter varandra två gånger, en gång vardera på borta- respektive hemmaplan. De fyra bästa lagen kvalificerar sig för Uefa Champions League där de två bästa går direkt in i gruppspelet medan trean och fyran måste kvala i den tredje kvalomgången. De tre lag som hamnar sist i Premier League måste kvala om en plats i nästa års serie mot trean till sexan i Football League Championship.

Ligans historia

Premier League bildades ur Football League First Division 1992 för att ge klubbarna makten att själva kunna förhandla om sponsoravtal och sändningar, vilket skulle ge fotbollen betydligt mer pengar. Det var nödvändigt för att kunna locka till sig unga förmågor och ligan har sedan dess drivits som ett aktiebolag. Sedan starten har 42 klubbar tävlat i Premier League, men endast fem har vunnit: Manchester United, Manchester City, Blackburn Rovers, Chelsea samt Arsenal. En stor orsak till det är att Manchester United har vunnit titeln hela 20 gånger.